Het jaar 2016 is weer aan ons voorbijgevlogen en we mogen bijna aan de oliebollen of appelbeignets. Een wisselvallig jaar, met mooie en wat minder mooie gebeurtenissen. In dit jaaroverzicht blikken wij niet alleen terug op memorabele wedstrijden en wedstrijden die we snel willen vergeten, maar ook op andere dingen als activiteiten en meer. Veel leesplezier!

Zaalseizoen 2015/2016 – 2e helft

Aan de bak
KCC/SO natural 1 had in het jaar 2015 dure punten laten liggen en moest flink aan de bak om zich te verzekeren van een kruisfinaleplaats, want dat was wederom het doel voor de Capellenaren. De ploeg van Jan Bongers en Arthur Carolus, die kort ervoor hadden besloten om na het seizoen te vertrekken bij KCC, moest in het vroege jaar aantreden in Amsterdam tegen Rohda. Om zicht te houden op de bovenste plaatsen moest er gewonnen worden in Amsterdam.

Gemakkelijk zou het niet worden voor het door blessures geplaagde KCC. Met Mark Behrens (2e) en Juliëtte Wassink-Hordijk (4e, speelde bijna het hele seizoen in 2), zij vervingen de geblesseerde Steven Verhoeff en Demi van Oosten, begon KCC/SO natural aan de kraker tegen Rohda. Na een knotsgekke slotfase wist KCC/SO natural de eerste wedstrijd van het jaar met 22-23 te winnen.

Vormcrisis
De week erna volgde de wedstrijd tegen Wageningen, dat als promovendus hard op weg was naar de kruisfinales. Na Steven Verhoeff sloot ook Sven Wierenga zich aan bij de ziekenboeg. Zij werden zichtbaar gemist, want KCC/SO natural had tegen Wageningen niets te vertellen en verloor met 28-11. Door de nederlaag moest KCC/SO natural de tweede plaats afstaan aan Rohda.

Na de zeperd tegen Wageningen volgde de thuiswedstrijd tegen SKF uit Veenendaal. Waar in het vorige seizoen nog sprake was van een houdini-act bij de uitploeg, was degradatie dit seizoen  onafwendbaar. SKF was ook tegen KCC/SO natural niet bij machte om punten te pakken. KCC/SO natural won met 25-21 en heroverde de tweede plaats.

Een paar dagen erna reisde KCC/SO natural af naar De Lier voor de halve finale in de Zuid Holland Korfbal Cup tegen eersteklasser Valto 1. KCC knikkerde eerder al ploegen als HKV/Ons Eibernest en PKC/SWKGroep 2 uit de beker,” dus Valto zou geen probleem moeten zijn toch?” De thuisploeg, massaal gesteund door het publiek, bewees het tegendeel en liet de Capellenaren verbijsterd achter. Eindstand 24-23. Valto door. KCC/SO natural doop af, maar de koppen moesten omhoog, want een paar dagen later moest het spelen tegen OVVO/De Kroon.

Het was al heel gauw duidelijk dat KCC/SO natural zich tegen OVVO/De Kroon niet ging herstellen van de bekerblamage in De Lier.  De zwart-witten wisten in de eerste helft welgeteld één keer te scoren. Nou kon ik me nog een jeugdwedstrijd uit mijn spelerscarrière herinneren die in 0-0 eindigde, maar een 1-7 ruststand in een Hoofdklassewedstrijd was wel erg slecht. Volgens sommigen was het dan ook een van de slechtste eerste helften die KCC/SO natural ooit gespeeld heeft. En dan was het aan de Maarssense zijde ook geen beste helft. In de tweede helft wist de thuisploeg zich nog enigszins op te richten, maar er werd met 14-18 verloren.

Op zondag 31 januari, een dag na de nederlaag tegen OVVO, werd bekend gemaakt dat het trainersduo Richard van Vloten en Marc Verberk een driejarig contract getekend hadden bij KCC. Zij waren op dat moment met DSC op kruisfinalekoers. Bij KCC/SO natural werd er even niet meer aan kruisfinales gedacht. Zeker niet toen het wederom verloor: in Groningen was Nic./Alfa-college te sterk en KCC/SO natural moest de tweede plaats afstaan aan OVVO/De Kroon.

Herstel
Zoals eerder gezegd werd er even niet meer aan kruisfinales gedacht. KCC/SO natural had zich met drie wedstrijden te gaan zelfs nog niet gehandhaafd. Dus moest KCC/SO natural van HKV/Ons Eibernest zien te winnen om zich in ieder geval te handhaven in de Hoofdklasse. Dat deed het. De Eibers werden met 28-19 verslagen. Helaas wist Nic./Alfa-college niet te winnen van OVVO, waardoor OVVO alleen nog ‘even’ van nummers 8 en 7 SKF en HKV/Ons Eibernest hoefden te winnen. In de week erop werd ook Rohda verslagen. Ditmaal ging het iets gemakkelijker dan in Amsterdam. 27-24. Helaas wederom geen goed nieuws uit Maarssen: OVVO won van SKF.

KCC/SO natural bedankt het publiek na de behaalde overwinning op Rohda (A).

Carnaval
Zaterdag 5 maart 2016, 20:00 uur. De wedstrijd KCC/SO natural 8 – Albatros 6 stond onder mijn leiding. Ik geloofde niet in een stunt van HKV/Ons Eibernest tegen OVVO/De Kroon, want voor de degradant uit Den Haag stond niets meer op het spel. De KCC-selectie reisde af naar Oldeholtpade voor de lastige wedstrijd tegen SCO, waarvan in 2015 nog verloren werd. Dus focuste ik mij vooral op mijn eigen wedstrijd.

20:30 uur. Rust bij KCC/SO natural 8 – Albatros 6 en het Carnavalsfeest, georganiseerd door Huisstel, was begonnen. Toch even spieken op de livescore accounts van SCO en OVVO. Het was ook rust in Den Haag en in Maarssen. Ik keek met een aantal spelers verbaasd naar de tussenstanden: KCC/SO natural stond voor en OVVO stond met een paar punten achter. “Die komen nog wel terug”, dacht ik, en zo begon ik aan de tweede helft van mijn wedstrijd.

21:00 uur: Einde wedstrijd. Het digitaal wedstrijd formulier moet even wachten, want twitter wordt eerst geopend. Verbijsterd kijk ik naar de eindstand bij HKV/Ons Eibernest – OVVO/De Kroon. 35-28. SCO – KCC was nog even bezig, maar een paar minuten later volgde het verlossende eindsignaal. KCC/SO natural speelde met 28-28 gelijk tegen SCO en mocht zich op gaan maken voor de kruisfinales. En er werd in Oldeholtpade en Capelle aan den IJssel nog lang doorgefeest.

Zaalseizoen 2015/2016 – kruisfinales

KCC/SO natural plaatste zich voor de derde keer op rij voor de kruisfinales. In de vorige twee edities was AW.DTV de tegenstander. Ditmaal speelde KCC/SO natural tegen TOP Arnemuiden, dat een stabiel seizoen draaide in hun eigen poule.

In een afgeladen sporthal in Capelle aan den IJssel begonnen KCC/SO natural en TOP (A) aan de eerste wedstrijd in de best-of-three serie. TOP nam het initiatief en nam snel de leiding. Na de 5-8 aan de Arnemuidense zijde boog KCC/SO natural de achterstand om tot voorsprong en gaf deze niet meer weg. De eerste slag was geslagen na een 25-18 eindstand. De week erop reisden de selectie en een volle supporter bus af naar het verre Arnemuiden voor wedstrijd twee, De zegereeks van vier wedstrijden eindigde daar. Het totaal uit vorm verkerende KCC/SO natural liet zich naar de slachtbank leiden en verloor kansloos met 21-12. Ook in de derde wedstrijd kwamen de zwart-witten er niet aan te pas en verloren met 17-16, ondanks een knappe inhaalrace na een 12-5 ruststand.

KCC/SO natural werd met luid gejuich onthaald na de eerste wedstrijd in de best-of-three tegen TOP 

Het lukte de Capellenaren wederom niet om zich te plaatsen voor de Hoofdklassefinale, maar gezien het gehele zaalseizoen, waar het te wisselvallig speelde, was het misschien ook wel terecht. KCC mocht zich gaan richten op de Ereklasse, terwijl TOP Arnemuiden doorstroomde naar de Hoofdklassefinale tegen het DSC van Richard van Vloten en Marc Verberk. Zij wisten DSC naar het hoogste podium te brengen, want DSC won met 13-21 van TOP.

Het succes van de B1
We mogen de prestaties van KCC/SO natural B1 ook zeker niet vergeten, want wat een zaalseizoen hebben zij neergezet. De B1 van coaches Henk-Jan Schippers en Sander Jacob zat in een ijzersterke poule met vijf teams die streden om de kruisfinaleplaatsen, maar verloren slechts drie wedstrijden en speelden eenmaal gelijk. De een-na-laatste wedstrijd tegen Fortuna/Delta Logistiek bleek de beslisser en de B1 mocht zich op gaan maken voor de kruisfinales.

Daar trof KCC het fysiek sterke DOS ’46 B1, dat in haar poule alle wedstrijden won. In een bloedstollende wedstrijd trok KCC/SO natural in Nijeveen aan het langste eind (18-20), en stroomde door naar de halve finales van het Nederlands Kampioenschap, waar het Groen Geel B1 trof. Ondanks een sterke eerste helft van de B1, keerde de ploeg uit Wormer de wedstrijd naar zich toe waardoor KCC/SO natural B1 helaas verloor. De teleurstelling zal geheerst hebben, maar de spelers en de staf zullen op oudejaarsavond vast nog eens trots terugdenken aan die fantastische wedstrijden.

KCC/SO natural B1 na de 18-20 overwinning op DOS '46 

Kampioenen
KCC/SO natural 2 werd voor de tweede keer op rij in de Reserve Hoofdklasse B, wat eigenlijk geen verrassing te noemen is, want het was/is zeker een ploeg die prima mee kan draaien in de Reserve Korfbal League. Het won in veertien wedstrijden elf keer, leed twee nederlagen, en had veruit het beste doelsaldo. KCC/SO natural 4 was veel te sterk voor haar opponenten in de Reserve 2e klasse. Met 12 overwinningen en 2 nederlagen promoveerde het naar de reserve eerste klasse.

Veldcompetitie 2015/2016 – 2e helft

Op naar het veld dan. KCC/SO natural verraste in 2015 vriend en vijand door LDODK, Fortuna, Blauw-Wit te verslaan en gelijk te spelen tegen DVO. Daardoor stond het tweede in de poule, wat recht gaf op een play-off plaats. Natuurlijk zou het moeilijk te worden om die plaats te behouden en handhaving was immers het doel.

De selectie begon slecht aan de competitie en verloor met 20-16 van AW.DTV. Ook een week later, tegen LDODK, werden er geen punten gepakt na een 14-16 nederlaag, terwijl er in Gorredijk nog gewonnen werd. Op zaterdag 7 mei pakte KCC/SO natural het enige puntje in de tweede helft van het veldseizoen: er werd wederom gelijkgespeeld tegen DVO/Accountor. Twee weken later was het kansloos tegen Blauw-Wit, maar handhaafde zich wel, want AW.DTV kon de Capellenaren niet meer achterhalen.

Milou Wierenga is langs haar tegenstander en kan vrij aanleggen. Wedstrijd: KCC/SO natural - DVO/Accountor (19-19) 

Dus gaf het KCC/SO natural de gelegenheid om rustig de laatste wedstrijd van de competitie uit te spelen en afscheid te nemen van een aantal vertrekkende spelers en coaches. Na drie jaar waren Jan Bongers en Arthur Carolus op zoek naar een nieuwe uitdaging en vonden deze bij AW.DTV. Demi van Oosten, ook drie jaar actief bij KCC/SO natural, volgde de coaches en ging spelen bij AW.DTV. Zij en Nik van der Steen, die vertrok naar Fortuna/Delta Logistiek, werden tijdens de slotdag door de supporters getrakteerd op een nat pak. Patrick Muurling nam afscheid van KCC/SO natural en van zijn spelerscarrière. Hij is inmiddels coach bij ONDO uit ’s-Gravenzande.

Bij KCC/SO natural 2 nam Michiel Last afscheid. Hij maakte jarenlang deel uit van de selectie en besloot er in het seizoen 2015/2016 een punt achter te zetten. Inmiddels is hij coach van KCC/SO natural 3, dat uitkomt in de reserve Overgangsklasse. Daniëlle Kerkhoven en Juliëtte Wassink-Hordijk werden bedankt voor hun inzet bij KCC/SO natural 2 en spelen inmiddels weer in het vierde. Michael van den Berg keerde naar een seizoen KCC terug naar zijn oude club OZC.

Kampioenen
KCC/SO natural 3 werd kampioen in de Reserve eerste klasse en promoveerde naar de reserve Overgangsklasse. KCC/SO natural 7 werd ongeslagen kampioen in de Reserve 5e klasse. KCC/SO natural B2 wist in een sterke poule het kampioenschap te pakken en promoveerde hiermee naar de B1e klasse. Ook KCC/SO natural B3, C3 en D2 werden kampioen

Veldcompetitie 2016/2017 – 1e helft

KCC/SO natural begon met een nieuw elan aan het derde seizoen in de Ereklasse. Coaches Richard van Vloten en Marc Verberk stonden voor een nieuwe uitdaging bij een nieuwe club. De selectie werd versterkt met Eliza Roest (GKV/Enomics), Gertjan Meerkerk (GKV/Enomics), Christian Dekkers (CKV Nieuwerkerk, keerde terug), Wouter Schippers (De Meervogels, keerde terug) en Mandy Biesbroek (Vitesse)

Ditmaal werd het net als twee seizoenen geleden in de sterkste poule ingedeeld, met PKC, TOP (S), TOP (A), DVO, en KZ als tegenstanders. KCC/SO natural wist dat het lastig zou worden om punten te pakken tegen ploegen van dit kaliber. De eerste wedstrijd tegen TOP Arnemuiden moest en zou gewonnen worden en dat lukte. In Arnemuiden revancheerde KCC/SO natural zich op TOP en won ruim met 16-23. In de daaropvolgende wedstrijden werden geen punten meer gepakt. KCC/SO natural kon lang mee met KZ, maar moest het hoofd buigen en verloor met 21-24. De week erop kwam veldkampioen PKC op bezoek. KCC/SO natural leek iets te veel ontzag voor de Papendrechters te hebben en verloor met 8-26. In Bennekom was KCC dicht bij een punt, maar het verloor uiteindelijk van DVO/Accountor. Met de wedstrijd tegen TOP Sassenheim tegoed eindigden de Capellenaren op de vijfde plaats en mochten zij zich gaan opmaken voor de zaalcompetitie.

Het trainersduo Van Vloten/Verberk pept KCC/SO natural op tijdens de wedstrijd tegen PKC/SWK Groep. 

Kampioenen:
KCC/SO natural 10 flikte het en werd na een stroeve start op het veld toch kampioen in hun poule. KCC/SO natural A1 werd ‘herbstmeister’ in de Overgangsklasse, en hervatten in 2017 hun strijd om promotie naar de Hoofdklasse. KCC/SO natural A3 werd met duidelijke cijfers kampioen en verloren geen enkele wedstrijd. Ook KCC/SO natural F1 mocht aan de taart na vijf zeges en een nederlaag.

Zaalcompetitie 2016/2017 – 1e helft

En KCC/SO natural draaide een uitstekende voorbereiding en verloor geen wedstijd. Ook de eerste wedstrijd in de Zuid Holland Korfbal Cup tegen HKC werd gewonnen, hetzij moeilijk (20-23). De zegereeks werd vervolgd in de reguliere competitie: Sporting Delta werd met duidelijke cijfers verslagen (15-30). Daarna haalde KCC/SO natural weer bijna de dertig tegen Avanti: 29-26. De week erop hadden de Capellenaren de handen vol aan Tempo, maar wonnen weer: 22-24. In de beker werd de Meervogels opzij gezet: 12-40. Een paar dagen later: Oranje Wit-thuis 30-18.

Ging het allemaal zo makkelijk bij KCC/SO natural? Wellicht heeft die enorme zegereeks toch een beetje voor onderschatting en gemakzucht bij de Capellenaren gezorgd. In Arnemuiden introduceerde KCC het strafworpensyndroom en verspeelde het een voorsprong van 7 punten, en verloor haar eerste wedstrijd onnodig van TOP (23-21). Tegen DeetosSnel was het strafworpensyndroom ook aanwezig en maakte KCC/SO natural het onnodig spannend, maar gelukkig won het wel: 23-24. KCC/SO natural ging door de stunt van KVS/Maritiem op TOP toch nog als koploper de kerst in, en sloot het jaar af met een bekerrevanche op Valto (19-27).

Verder…

Talenten:
KCC/SO natural mag zich gelukprijzen met zoveel talenten die geselecteerd zijn voor regio- en/of districtselecties. Zij schitterden gedurende het jaar weer tijdens de Korfbal Challenge en veel andere mooie toernooien. In 2017 zullen er nog een aantal toernooien zijn

Oranje:
KCC/SO natural blijft vertegenwoordigd in Oranje. Julian Middelkoop werd in het seizoen 2015/2016 Wereldkampioen met Oranje en in dat seizoen maakte Timo van Dieren zijn eerste speelminuten voor Nederland U16. In de voorselecties van Oranje U17 en U19 (seizoen 2016/2017) waren wederom veel KCC’ers aanwezig. Quinten en Timo van Dieren en Annick van der Kooij werden geselecteerd voor Oranje U17, terwijl Julian geselecteerd werd voor U19.  

Timo van Dieren en Annick van der Kooij werden tijdens de Korfbal Challenge geselecteerd voor het definitieve Oranje U17. Quinten van Dieren haalde het net niet, maar zal in de toekomst ongetwijfeld een kans krijgen. Helaas zat Julian Middelkoop niet in de definitieve selectie van Oranje U19.

Commissies

Tot slot de commissies. Wat was hun bijdrage aan het jaar 2016?

Livestreamcommissie:
We beginnen met de jongste commissie. Lange tijd waren er van binnen en van buitenaf veel verzoeken voor een livestream. In het seizoen 2016/2017 werd aan het livestreamproject begonnen en na een berichtje op de site vlogen de reacties binnen en werd er een team gevormd van enthousiaste mensen. Ondanks dat het opzetten van een stream moeilijker was dan het leek is het de commissie gelukt om tijdens de eerste wedstrijd in de zaal een volwaardige stream neer te zetten. En zelfs dan nog kritisch kijken naar de resultaten, dat is alleen maar mooi. We gaan er in 2017 een mooi streamseizoen van maken ;).

Schoolkorfbalcommissie
Vervolgens de schoolkorfbalcommissie, ook een nog vrij jonge commissie. Zij proberen het schoolkorfbal in Capelle aan den IJssel en omstreken op te kaart te zetten en dat is ze in 2016 prima gelukt. Waar het reguliere schoolkorfbaltoernooi alleen voor de groepen 5, 6 en 7 was, organiseerde de schoolkorfbalcommissie een toernooi voor de groepen 3 en 4 en een Giga Kangoeroemiddag, waar veel kinderen op af kwamen.

Overigens mag de schoolkorfbalcommissie in 2017 alweer vroeg aan de bak. Op 4 januari organiseren zij de Korfbal Winterfun dag. Opgeven kan nog altijd!

aKCCie
Het is aKCCie ook dit jaar weer gelukt om voor geweldige activiteiten voor jong en oud te zorgen. Zij zetten zich telkens weer hard in om de jeugd te vermaken en zorgden voor activiteiten als de Halloweenavond, Sinterklaasavond, FIFA Game Night, en nog veel meer.

Huisstel:
Ook in 2016 weer lekker origineel, gezellig en geniaal. Het organiseerde de Carnaval afterparty, die nog eens werd opgeleukt doordat KCC die dag de kruisfinales haalde, kwam met een KCC party, en sloot het jaar af met de “relive the 60s/70s/80s party.” Voor ieder wat wils dus en de feesten trekken altijd veel publiek. Zet 4 februari 2017 alvast in je agenda, want dan organiseert Huisstel het volgende feest.

Kampcommissie:
In 2016 geen kamp? Dat leek er wel even op. Toch wist de kampcommissie last minute een kamphuis te boeken en ging het jaarlijkse feest toch door, en dankzij de kampcommissie is dat in 2017 ook gewoon zo!

Scheidsrechterscommissie:
KCC/SO natural draait ook arbitrair goed mee en was vorig seizoen zowel in de zaal als op het veld boetevrij. Met het groeiende aantal actieve scheidsrechters en beoordelaars, en onze scheidsrechterscoördinator Saskia van Vlaanderen-Kanij moet dat in 2017 vast ook lukken.

Natuurlijk zijn er in 2016 nog zoveel dingen op te noemen, want er is ongelooflijk veel gebeurd in dit jaar. Laten we hopen op een mooi en sportief succesvol 2017. Voor nu: Fijne Jaarwisseling1

Jelle Postma

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt thuis op zaterdag 4 februari 2023 tegen DVO/Transus 1 om 20:00 uur in sporthal Schenkel.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Social media

Follow KCCkorfbal on Twitter

Facebook

Instagram

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties