Na de winterstop en het kerstreces volgde zaterdag de eerste returns in de hoofdklasse A. KCC heeft alleen nog niet gespeeld tegen AW.DTV. De IJsselderby part II stond op het programma en dat hebben beide clubs geweten. Eind december 2019 al een volgepakte sporthal Schenkel met zo’n 700 supporters. Nu in de Kleine Vink was het niet anders. Een kleinere hal, betekende minder supporters maar met ruim 400 man op de tribune was er een enorme sfeer. Ook de Negende Man liet niet verstek gaan en was vocaal duidelijk aanwezig. Nu moesten de KCC spelers dit ook waarmaken in de wedstrijd. Helaas kreeg KCC een fanatiek spelend Nieuwerkerk voor haar neus die haar huiswerk goed had gedaan en nu veel meer heerste en een verdiende overwinning pakte, waardoor de ploegen nog dichterbij elkaar komen. KCC blijft nog wel met 2 punten voorsprong aan de top staan.

20200111   Nieuwerkerk 1   KCC 1Door een fraaie spelerspresentatie, die wat langer duurde dan normaal, kon er niet gestart worden om 18:30 uur. Nadat het de speaker in vier keer was gelukt de spelers te kunnen oproepen, floot scheidsrechter Winters in voor de wedstrijd. Winters zou een zware klus hebben om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Veel emotie en spanning stond er op deze wedstrijd waardoor de spelers soms hun emoties in bedwang moesten houden. De wedstrijd verliep sportief, al moesten er op sommige momenten kleine brandjes geblust worden.

De volle sporthal De Kleine Vink zag de thuisploeg al na 30 seconden de score openen door de nu in de basis startende Jop Brouwer. Brouwer won het aanvallend van Behrens, maar Behrens was in de rebound heer en meester waardoor zijn vakmaat Dekkers kon blijven herhalen. Ook het dameskoppel Noordzij/van der Linden was uit elkaar gehaald. In het eerste duel had Van der Linden niks in te brengen. Nu stond zij tegen Van Oosten. Ook het koppel Edens en Swart vocht heerlijke duels uit, waarbij Swart harde duels niet uit de weg ging. Ondanks de 1-0 bleek KCC wederom een diesel te zijn die opstartproblemen had. Toch waren de 5 minuten hierna voor KCC. Oppe, die in het heenduel onzichtbaar was, had er nu al twee inliggen. 1-4 na 5 minuten. Ging Nieuwerkerk hetzelfde overkomen als in december? Opvallend was dat Nieuwerkerk nu wel goed verdedigend bij de les was en het KCC enorm moeilijk maakte. Aanvallend waren er felle acties naar binnen en verrastte men KCC en kreeg men veel vrije ballen tegen. Scherpte geboden. Een heel ander Nieuwerkerk. Tot aan de 2-4 was er geen vuiltje aan de lucht, maar de thuisploeg had slechts 3 minuten nodig om de stand weer gelijk te trekken (5-5). Inmiddels moest Winters het brandje tussen Rodenburg en Oppe blussen want het vlammetje was even aangewakkerd. Al met al hoort dit ook er wel bij in een derby.

KCC zat duidelijk niet goed in de wedstrijd en keek na 12 minuten ook tegen een 7-6 achterstand aan en moesten Wip en Van der Steen hun spelers tot orde roepen. Met nog 10 minuten te spelen is het gewoon 9-7 en KCC is nog niet bij de les. Domme acties en geen scherpte in de verdediging was het manco aan de achterstand. Ook zelf scoren werd lastig. Ondanks de 9-7 achterstand was het Middelkoop die tot tweemaal toe vanaf de stip de 9-8 en 9-9 mocht scoren. Gewoon meer naar binnen vliegen was duidelijk de boodschap om makkelijk tot een strafworp te komen, alleen KCC deed dit niet slim. Met nog 7,5 minuut mis Dekkers een stip, maar door goede actie van Biesbroek repareerde zij dit voor de 9-10. De voorsprong was maar korte duur, want door de Capelse aanvallen die verprutst werden, kon er niet uitgelopen worden. Integendeel, Nieuwerkerk bleef rustig en kon weer uitlopen naar 11-10. Vier minuten voor de pauze is het Edens met de 11-11, maar dan loopt de thuisploeg voor rust uit naar een 14-11 tussenstand. Nieuwerkerk blijft gaan en KCC kan er niks tegenover zetten, waardoor er een gat van drie doelpunten in de rust op het bord staat.

Het eerste antwoord in de tweede helft was voor KCC. Edens scoort na 2 minuten de 14-12. Volgens Nieuwerkerk was het snijden, maar Winters keurde het doelpunt goed. Binnen 5 minuten leek de wedstrijd gespeeld te zijn, ondanks dat er nog ruim 20 minuten gespeeld moesten worden. In plaats van 15-14, wordt het namelijk 16-13 en KCC moet continue in de achtervolging. Ondanks de aanmoedigingen van de Negende Man kon KCC niet makkelijk tot scoren komen. Met nog een kwartier op de klok is het 19-17. Was het dan nog mogelijk voor KCC om de wedstrijd om te keren? Inmiddels is Sydney Schol in het veld gekomen voor Behrens. Schol heeft het wel lastig tegen zijn tegenstander.

Halverwege de tweede helft was KCC terug in de wedstrijd. Nog maar een doelpunt verschil (20-19. Nu moest het gaan gebeuren. KCC werd tot rust gemaand, maar daarentegen werden de verkeerde beslissingen genomen. Edens ging de fout in tegen Swart waardoor Collée de 21-19 mocht scoren. Een time-out voor Nieuwerkerk. Scheidsrechter Winters keurde een actie van Edens op Swart af, maar eerder was dezelfde actie van Swart wel een strafworp. Een withete Wip langs de kant die de oneerlijkheid niet kon waarderen. In plaats van 21-20 wordt het snel daarna 22-19 en zelfs 23-19. KCC maakt op dat moment verkeerde aanvallende keuzes. Ondanks de eerder afgekeurde goal bij KCC, was het scheidsrechter Winters die nu wel een herhaaldelijke overtreding een strafworp waard vond (23-20). Met nog een kleine 6 minuten te spelen is het Dekkers met de 23-21, maar de vraag is of er nog genoeg tijd was voor revanche. Helaas was dit niet zo omdat Nieuwerkerk binnen een minuut de wedstrijd definitief op slot gooide (25-21). Het thuispubliek vierde alvast een feestje. De 25-22 was voor de statistieken bij KCC. KCC geloofde het wel en Nieuwekerk komt op 26-22, de belangrijke 4 verschil als het straks wellicht om het onderlinge resultaat gaat. Stephan Groeneweg komt dan nog in het veld voor de tegenvallende Oppe, maar die wissel komt gewoonweg veel te laat.

Aan het einde van de wedstrijd nog een opstootje aan de jurytafel. Bij het uitwerken van de bal door Schol is Brouwer iets te fanatiek en moet dit bekopen met een gele kaart. Helaas in de scrimmage pakt Dekkers dan ook nog een zeer onnodige kaart. Hierna wordt de wedstrijd uitgespeeld en weet Nieuwerkerk na hun time-out dat de overwinning een feit is. De 27-22 is het laatste wapenfeit.

KCC verliest voor het eerst in deze competitie en dan nog wel in de kraker tegen Nieuwerkerk. Nieuwerkerk heeft zich terug geknokt in de competitie en staat nu nog maar 2 punten achter op KCC. KCC moet zich nu beraden waar het fout ging, want komend weekend staat de thuiswedstrijd tegen Fiks op het programma, waar het in de eerste ronde ontsnapte in Oegstgeest. Wil KCC mee blijven doen in de top moet deze wedstrijd uiteraard gewonnen worden. Met de supporters en de Negende Man moet dit zeker gaan lukken. De koppies moeten nu leeggemaakt worden. De wedstrijd start zaterdag om 20:00 uur.

Doelpunten: Stefan Dekkers 8x, Mark Behrens en Julian Middelkoop ieder 3x, Mandy Biesbroek, Bo Oppe en Anouk Edens ieder 2x, Demi van Oosten en Tessa Noordzij 1x.

Foto's van Peter van Dieren vind je hier.
Verslag Nieuwerkerk: Nieuwerkerk verslaat KCC in derby met 27-22

IJssel Sport was ook aanwezig bij deze derby en interviewde na afloop enkele spelers en de coaches:

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt thuis op zaterdag 2 maart 2024 tegen LDODK/Rinsma Modeplein 1 om 19:00 uur in sporthal Schenkel.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Sponsorclub

Social media

 Facebook Instagram WhatsApp X

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties