Waarschijnlijk zal nog steeds niet iedereen geloven dat KCC/SO natural het weer geflikt heeft en zich op mag gaan maken voor 2 of meer mooie kruisfinalewedstrijden. Toch is het zo. Na twee keer op rij AWDTV (een met een goed vervolg, de ander met een minder goed vervolg) treft de selectie van Jan Bongers en Arthur Carolus TOP uit Arnemuiden. De speciale voorbeschouwing staat voor u klaar.

 

De verrassing van de Hoofdklasse 
Voor TOP is dit het eerste jaar in de zaalhoofdklasse. Jaren geleden speelde TOP veel lager. In het seizoen 2008-2009 speelde TOP namelijk 'gewoon' in de 2de klasse. In dat seizoen werd het wel kampioen, waardoor zij promoveerden naar de eerste klasse. Hierin bleef het ook een aantal jaren spelen. In het seizoen 2011-2012 werd de ploeg uit Arnemuiden kampioen 1e klasse en dus promoveerde het naar de Overgangsklasse, waarin het sterke tegenstanders als DSC, Avanti en HKV/Ons Eibernest ontmoette. In het seizoen 2014-2015 verraste TOP en speelde het ijzersterk in de zaalcompetitie. Spannend was het ook in de Overgangsklasse C. Na de gewonnen beslissingswedstrijd tegen Tweemaal Zes (18-17) kon het feestje gevierd worden en mocht TOP in het seizoen erop aantreden in de Hoofdklasse.

Maar wie had dat eigenlijk verwacht? TOP kruisfinalist én kampioen. Men zal ongetwijfeld andere ploegen hebben voorspeld als favoriet, maar niets was minder waar. De Arnemuidenaren verrasten vriend en vijand met overwinning op overwinning. In de eerste ronde waren zij DSC met 19-25 de baas in Eindhoven. Daarna volgden overwinningen op Oranje Wit en Groen Geel, om vervolgens de eerste nederlaag te lijden tegen DeetosSnel (30-24). Tot dat moment was TOP nog de enige ploeg die geen punten had verloren. 

Daarna volgden 3 overwinningen op rij: er werd van Avanti gewonnen, GKV/Enomics kon de punten niet thuishouden en ook KVS/Maritiem kon geen vuist make tegen TOP. Hierna volgde wel de tweede en laatste nederlaag van het seizoen: 26-32 nederlaag tegen DSC. Na deze nederlaag werden alle resterende competitiewedstrijden gewonnen en tegen het gedegradeerde GKV/Enomics - nota bene vorig jaar kruisfinalist - werd het op de laatste speeldag kampioen na een 29-24 zege. 

Nog een verrassing 
En dan gaan we door naar de verrassing van de andere Hoofdklasse-poule: KCC/SO natural. Niet op basis van resultaten, want Wageningen, ook een promovendus, deed het een heel stuk beter. Het zaalseizoen van de Capellenaren kunnen we als volgt samenvatten: Slecht begin - Ijzersterke reeks - onthutsend zwakke reeks - goede reeks met een verrassend eind. 

Want tegen Wageningen ging KCC/SO natural, de verrassing in de Ereklasse, met 26-33 onderuit. Daarna herstelde KCC/SO natural zich door met 21-30 te winnen van SKF, met 16-18 te winnen bij OVVO/De Kroon, Nic./Alfa-college zonder punten naar huis te sturen (25-22) en door de punten mee te nemen uit Den Haag (15-24 overwinning tegen HKV/Ons Eibernest). Tegen SCO uit Oldeholtpade verloor het weer eens. Na die nederlaag bezette KCC/SO natural de derde plaats, achter Wageningen en achter Rohda. Er was een groot gat geslagen met de overige ploegen. Voor OVVO/De Kroon leek het einde seizoen, maar daar zou snel verandering in komen.

Er werd netjes gewonnen in Amsterdam, na een bloedstollende slotfase tegen Rohda (22-23). KCC/SO natural op de 2de plaats. De Capellenaren werden echter geteisterd door blessures. Steven Verhoeff kon al niet spelen tegen Rohda, Demi van Oosten was geblesseerd en daarna viel Sven Wierenga ook nog eens uit. Dus ging KCC/SO natural met een gehavend team de boot in tegen Wageningen (28-21). Er werd nog gewonnen van SKF, maar tegen OVVO/De Kroon speelde KCC/SO natural een van de slechtste eerste helften in de Hoofdklasse (zoniet de slechtste) en verloor het terecht van de ploeg uit Maarssen. De hoop bleef bestaan, want Rohda verloor ook en dus hoefde KCC/SO natural alleen alles te winnen om zich te plaatsen voor de kruisfinales. 

Helaas ving KCC/SO natural ook bot bij Nic./Alfa-college (27-25). OVVO was langszij gekomen en had een beter onderling resultaat door die barslechte wedstrijd aan Capelle aan den IJssel. De hoop op een tweede plaats ging langzamerhand verloren. KCC/SO natural kreeg, zelfs bijna in degradatiegevaar, de week erna het in vorm verkerende HKV/Ons EIbernest op bezoek. Tegen de Eibers herstelde KCC/SO natural zich. 28-19 zege. Helaas won OVVO/De Kroon ook van Nic./Alfa-college, op papier de enige sterke tegenstander die overbleef. De ploeg uit Maarssen hoefde alleen nog van de nummers 8 en 7, SKF en HKV/Ons Eibernest te winnen en de kruisfinales waren binnen. 

Einde verhaal voor KCC/SO natural dus, zo leek het. Om toch nog een theoretische kans te houden moest er gewonnen worden van Rohda en dat deed het ook. 27-24. OVVO haalde uit tegen SKF, de Eibers degradeerden. Sommigen vroegen zich af of de pleog uit Den Haag in de laatste ronde nog alles wilde geven, daarnaast wachtte voor KCC/SO natural de verre en lastige uitwedstrijd tegen SCO. Stiekem hopen op een stuntje van de Eibers, en die kwam er. HKV/Ons Eibernest won met liefst 35-28 van OVVO/De Kroon. Sensatie. KCC/SO natural moest minimaal een punt pakken in Wolvega en dat deed het. 28-28 was de uitslag. Kruisfinales!

Geschiedenis 
Voor KCC/SO natural is het dus de derde keer op rij dat het in de kruisfinales uitkomt. Twee keer als nummer 2 en een keer als kampioen (vorig jaar). KCC/SO natural is veruit de meest ervaren ploeg als je kijkt naar het aantal gespeelde kruisfinales. DSC, TOP en Wageningen namen nog nooit deel aan de kruisfinales. Saillant detail is dat alle teams nog 'vrij nieuw' zijn in de Hoofdklasse. DSC speelt haar tweede jaar op het een na hoogste niveau, TOP haar eerste, Wageningen speelde vorig jaar in de overgangsklasse.

Ondanks KCC's ervarenheid als het gaat om finalewedstrijden mogen we ons absoluut niet rijk rekenen. Zeker niet aangezien TOP vrijwel het gehele seizoen constant presteert en KCC/SO natural goede fase's afwisselde met slechte. Het zal in ieder geval voor beide supportersgroepen (weer) een groot feest worden. Kruisfinales blijven toch altijd een van de mooiste wedstrijden in het seizoen. 

In de zaal kwamen KCC en TOP elkaar nog nooit tegen. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen dateert van het seizoen 2010-2011, toen TOP en KCC (toen nog gesponsord door Hijbeko) elkaar troffen in de Overgangsklasse veld. Op 9 April 2011 deelden KCC en TOP de punten (12-12). KCC zou dat jaar kampioen worden en promoveerde naar de Hoofdklasse, TOP daalde af naar de eerste klasse. Dat is érg lang geleden. 

Spektakel
Wat de uitslag ook mag worden, het zal voor beide ploegen een groot feest worden. Aanstaande zaterdag 12 maart wordt Sporthal Schenkel volgeladen en reizen de TOP-supporters af naar Capelle aan den IJssel voor de eerste wedstrijd van de best-of-three. De week erop, op zaterdag 19 maart reist KCC/SO natural af naar Arnemuiden. Mochten beide teams dan één wedstrijd gewonnen hebben, wordt op 22 maart in Arnemuiden de beslissende wedstrijd gespeeld. 

Ik, Jelle Postma, ben van plan om heel misschien een livestream op te zetten voor KCC/SO natural - TOP (A). Daarvoor heb ik wel een videocamera, statief en iemand de de wedstrijd op wil nemen nodig. Eventueel intreresse? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt thuis op zaterdag 4 februari 2023 tegen DVO/Transus 1 om 20:00 uur in sporthal Schenkel.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Social media

Follow KCCkorfbal on Twitter

Facebook

Instagram

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties