Afgelopen zaterdag 17 februari was het do-or-die voor KCC/SO natural B1. Na een dramatische eerste seizoenshelft, waarin telkens met 1 of 2 punten verschil werd verloren, vond de ploeg van coaches Michiel Last en Steven Verhoeff zichzelf terug in de degradatiezone. Dat er vaak veel energie werd verspild aan negatief commentaar op de scheidsrechter en elkaar zal de resultaten niet geholpen hebben. De tweede seizoenshelft herstelde de ploeg zich enigszins, met belangrijke overwinningen op ONDO en Fortis, en een knap punt tegen koploper PKC. Handhaving in de hoofdklasse was weer binnen handbereik, maar dan moest er in sporthal Schenkel wel gewonnen worden van hekkesluiter Avanti.

Beide ploegen gingen voortvarend van start. In de eerste minuut was het direct Roel Visser die na een gewonnen reboundduel van dichtbij de 1-0 erin legde. Avanti maakte snel gelijk, maar daarna kregen de zenuwen de overhand. 5 minuten lang scoorden beide ploegen niet, leden ze slordig balverlies en misten ze opgelegde kansen, waarna Avanti de 1-2 en 1-3 aantekende. Pas in de 8e minuut wist Kirsten van der Kooij weer te scoren voor KCC na een doorbraak van Anne Dorsman. Halverwege de eerste helft bracht Lucas van der Waaij met 2 rake schoten de stand naar 4-4. Nu was het de beurt aan Avanti om een lange periode niet te scoren, en KCC kon uitlopen naar 7-4 via doelpunten van Bas Stuurstraat (2x) en Merel Schneider. In de resterende acht minuten van de eerste helft vielen de doelpunten om en om. De heren deden van zich spreken, met belangrijke onderscheppingen van Rick Stans en een mooi blok van Lucas van der Waaij. Ook de dames deden een duit in het zakje, met een raak afstandschot van Kirsten van der Kooij en goed verdedigingswerk van het duo Merel Schneider en Floor Dorsman. Rake schoten van Bas Stuurstraat en Rick Stans brachten de ruststand naar 10-8.

De tweede helft bleef het spannend. De doelpunten vielen om en om, waarbij KCC lang aan de goede kant van de score wist te blijven. Direct na rust waren de dames belangrijk, met rake schoten van Kirsten en Floor; die laatste wist ook nog haar dame te blokken. Inmiddels was Lucas gewisseld voor Dennis de Does, die direct de 13-11 binnen schoot. Ook Roel Visser was trefzeker, maar Avanti gaf zich niet gewonnen en kwam in de 13e minuut zelfs weer op gelijke hoogte: 14-14. Wat volgde waren 12 bloedstollende minuten. Drie doorlopers achter elkaar van Anne, Dennis en Bas en een afstandschot van Rick zetten KCC telkens op voorsprong, maar even zo vaak kwam Avanti weer langszij.

Even dreigde KCC weer in haar eigen valkuil te vallen. De scheidsrechter en teamgenoten moesten het vaak weer ontgelden bij de KCC-spelers en coaches Steven en Michiel moesten alle verbale zeilen bij zetten om de ploeg in het gareel te houden.Twee minuten voor tijd pakte Avanti zelfs een voorsprong, die gelukkig snel beantwoord werd met een raak afstandschot van Kirsten; 19-19. Hierna brak de spannendste minuut van het seizoen aan. Terwijl wisselspelers, coaches en supporters schietgebedjes deden, werd een doorbraak van Dennis foutief afgestopt door Avanti. Koelbloedig verzilverde Dennis zelf de toegekende stip. Avanti had nog 30 seconden om te antwoorden. Het eerste schot viel niet, waarna Rick de rebound uit de lucht plukte. KCC speelde de laatste seconden uit, en pakte de winst met 20-19. Briljant was het misschien niet, maar dat kon gezien de omstandigheden ook niet verwacht worden.

De opluchting na deze overwinning was groot bij spelers, coaches en supporters. KCC houdt Avanti en ONDO met nog één wedstrijd te gaan definitief onder zich, en kan, afhankelijk van de resultaten van de laatste wedstrijdronde, zelfs nog op plaats 4 terechtkomen.

Na die dramatische eerste seizoenshelft is handhaving een knap resultaat. Tijd om de knop definitief om te zetten, de laatste zaalwedstrijd tegen Fortuna vrijuit te spelen en op het veld de huidige 4e plaats vast te houden.

Scores: Kirsten van der Kooij 4x, Bas Stuurstraat 4x, Dennis de Does 3x, Rick Stans 2x, Lucas van der Waaij 2x, Roel Visser 2x, Floor Dorsman 1x, Merel Schneider 1x, Anne Dorsman 1x.

Kijk hier voor nog meer foto's die Pauline van Brero maakte van de wedstrijd.