De verwachtingen waren hooggespannen naar het Nederland kampioenschap voor Hoofdklasse B-jeugd in Wolvega. KCC/Delta Logistiek stond bovenaan de favorietenlijst en was bij voorbaat de te kloppen ploeg. Alle spelers waren hiervan doordrongen en het was afwachten of men met deze spanning om zou kunnen gaan.

Sportcentrum de Steense herbergt twee sporthallen. Een moderne en een oude met nog een ouderwetse houten vloer. Wij hadden het geluk om het hele toernooi in de oude maar daardoor bijzonder sfeervolle hal te mogen spelen. Prettige bijkomstigheid was ook het aantal zitplaatsen dat daar aanwezig was.

Na een reis van bijna 2 uur in een comfortabele maar vooral warme auto arriveerden wij bij het sportcentrum. Er was nog precies één parkeerplaats over bij de hal. Dat scheelde ons een frisse tocht door de striemende kou. Eenmaal binnen waren de eerste wedstrijden, uit de andere poule, al begonnen. Wij moesten om 11.30 uur aan de bak.

In de zogenaamde poule des doods (alle ploegen eindigden in de competitie eerste of op een gedeelde eerste plaats) moest als opening aangetreden worden tegen de Meeuwen uit Putten. De eerste helft liep wat stroef. Men was duidelijk wat nerveus en de vloeiende combinaties die wij van de ploeg gewend zijn bleven uit. Na 6 minuten brak Sophie de ban. Uit een prachtige doorbraak scoorde zij de openingstreffer. Na de 1-1 van de Meeuwen zorgde Koen van achter de korf weer voor een voorsprong. Toch gingen we de rust in met een schamele 2-2 score. Na de rust nam KCC/Delta Logistiek direct het initiatief en zette de Meeuwen binnen 6 minuten op een onoverbrugbare achterstand. Met doelpunten van Niels uit een stip en een magnifieke bal uit de vrije ruimte, een treffer van Koen van korte afstand en eentje van Amber van haar geliefde afstand, stond het ineens 6-2. En Nadat de Puttenaren nog eenmaal tegen scoorden gooiden Sophie met een doorloper en Amber van afstand de wedstrijd in het slot. Een 8-3 overwinning was voorwaar geen slecht begin.

De volgende tegenstander was Groen Geel. Zij hadden verloren van PKC en moesten winnen om nog een kans op een ereplaats te maken. Een ploeg met kleine maar vooral snelle en wendbare mannetjes waar KCC/Delta Logistiek behoorlijk wat moeite mee zou krijgen. Groen Geel opent in de 2e minuut en de kans om dat recht te zetten via een strafworp wordt helaas gemist. Als daarna GG op 0-2 komt lijken de nervositeit en de spanning de overhand te krijgen op de Capellenaren. Het is verbazend om te zien hoe de ploeg loopt te stuntelen. Groen Geel maakt daar dankbaar gebruik van. Ondanks de 1-2 van Koen lopen de groen-gelen uit naar een 1-5 ruststand. Je voelt dan op je klompen aan dat het moeilijk gaat worden. Zeker gezien het vertoonde spel. Toch kan KCC/Delta Logistiek de schade nog enigszins herstellen maar een nederlaag niet voorkomen. Amber, Koen en Niels zorgen er voor dat het doelsaldo toch nog wat gunstiger is. Het eerste verlies sinds lange, lange tijd is echter een feit. 4-6 voor de gasten.

Ja en wat nu. We hadden het niet meer in eigen hand. Gelukkig zorgde de Meeuwen voor een daverende verassing door PKC te verslaan. Dit hield in dat er 4 ploegen met een gelijk aantal punten waren waarbij KCC/Delta Logistiek wel het beste doelsaldo had. Als de vier ploegen tegen elkaar gelijk zouden spelen dan was KCC/Delta Logistiek de poulewinnaar. Elke andere uitslag zou een ander scenario opleveren. Te ingewikkeld om allemaal te beschrijven.  De B1 moest winnen om voor de 1e of voor de 3e plaats in aanmerking te komen. Voor tegenstander PKC en overige ploegen in de poule gold hetzelfde. De tegenstander was dus PKC. De Papendrechters gelden als een van de grootste rivalen in ons district en het zou dan ook niet makkelijk worden. KCC/Delta Logistiek was sterker, speelde goed en creëerde een aantal niet te missen kansen die, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, toch gemist werden. Ook het geluk was niet aan onze zijde. Vele ballen draaiden uit de korf. Men werd er een beetje moedeloos van. Maar ook PKC wist de mand niet te vinden en zo stond het een minuut voor de rust nog 0-0. En omdat KCC/Delta Logistiek het had vertikt om er een stuk of vier in te gooien kwam de dreun van 2 tegentreffers nog voor de rust behoorlijk aan. Het toernooi leek voor de zwartwitten ten einde en het beste spel had men nog niet laten zien. Stevig bikkelen en strijden tot de laatste minuut leek de enige remedie. Steven nam het voortouw op de tribune en wist de supportersschare van PKC stil te krijgen. Nu nog in het veld. Meteen in de 1e minuut scoort Koen uit een vrije bal en iedereen gaat er weer in geloven. De KCC-supporters laten nog feller van zich horen en er ontspint zich een ware thriller. PKC komt op 3-1 maar direct antwoordt Amber 3-2 . Er zijn 5 minuten gespeeld en de kansen vallen over en weer. Vier minuten duurt het voordat Sophie met een slimmigheidje achter de korf de gelijkmaker laat aantekenen. Op het andere veld staat dan de Meeuwen nog op voorsprong. We moeten dus winnen. Een bloedstollend slot volgt waarin Koen met een prachtige afstandstreffer het verschil maakt 3-4 met nog 2 minuten te gaan. PKC doet er nog alles aan maar aan een nederlaag kunnen de groen-witten niet meer ontkomen en KCC/Delta Logistiek B1 trekt met de 3-4 eindstand aan het langste eind. De concurrenten spelen gelijk en daarmee wordt KCC/Delta Logistiek B1 eerste en PKC zelfs laatste in de poule. De finale is een feit.

Het eerste doel was bereikt. Maar we kwamen hier natuurlijk wel om met de titel naar huis te gaan. De andere finalist is het Delftse Fortuna wat vrij eenvoudig eerste werd in hun poule. De supporters waren er klaar voor en de ambiance van volle tribunes moest de ploeg de nodige geldingsdrang opleveren. De beginopstelling was gewijzigd en het feit dat de finale bereikt was leek de ploeg vleugels te geven. Er stond vanaf de 1e minuut een heel ander KCC/Delta Logistiek in het veld. Ondanks dat Fortuna al heel snel een 1-0 voorsprong nam kon je aan het vertoonde spel zien dat ze alle schroom hadden laten vallen en dat Fortuna van goeden huize zou moeten komen om de zwart-witte trein te stoppen. Femke maakte van achter de korf 1-1 en toen meteen daarna Raoul van achter de korf raak prikte viel de meeste spanning bij de spelers weg. Fortuna kwam nog terug tot 2-2 maar daarna was het weer alles KCC/Delta Logistiek wat de klok sloeg. Koen en Hannah scoorden van afstand en daar tussendoor zat weer zo’n heerlijke aanval waarbij Koen onder de korf direct doorspeelde op de wegtrekkende Amber. En die had, zoals al het hele toernooi, geen moeite met het afronden. Ruststand 2-5 en een goed gevoel voor de 2e helft.

Fortuna was niet meer bij machte om de rollen om te draaien en binnen 4 minuten liep KCC/Delta Logistiek soepel uit naar 3-7 door doelpunten van Koen en Jelle. Nadat iedereen nog op de banken ging na een interactie tussen Niels en Raoul waarbij een schitterde doortikbal van Niels op Raoul door laatstgenoemde vakkundig werd afgerond mocht uitblinker Koen de laatste treffer van het toernooi voor zijn rekening nemen en daarmee de eindstand op 4-9 brengen. Graag had ik Renate ook nog haar doelpuntje gegund maar zij stond deze wedstrijd reserve en haar invalbeurt was te kort om nog tot scoren te komen.

Al met al en dik verdiende overwinning en terecht kampioen van Nederland. Ed en Sven waren natuurlijk dik tevreden met het eindresultaat maar toch vooral over het vertoonde spel in de finale. Dit was een waardige afsluiting met mooi en aantrekkelijk korfbal in de stijl die de coaches het hele toernooi voor ogen hadden. Gelukkig kwam het er in die laatste wedstrijd allemaal alsnog uit.

Bovenstaande foto is van Sander van Houdt. Meer foto's vind je op de verzamelpagina.