Voor de selectie van KCC/CK Kozijnen stond zaterdag 6 mei 2023 de start van het tweede deel van de veldcompetitie op het programma. Met de nieuwe indeling van de Ereklasse komend seizoen (de Ereklasse gaar bestaan uit 32 ploegen) zijn er voor de ploegen in de Ereklasse geen zorgen. Geen van de ploegen kan een klasse dalen en de wedstrijden worden meer gezien als wedstrijden “om in het ritme te blijven”. Voor KCC/CK Kozijnen stond de return in Capelle aan den IJssel op het programma tegen het Zeeuwse TOP (A). In de heenwedstrijd voor de zaal werd er in Arnemuiden ook al een overwinning geboekt. Nu in Capelle had de ploeg van Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst geen enkele moeite met de gehavende Zeeuwse opponent.

Nadat de reserves van KCC/CK Kozijnen de derby tegen Nieuwerkerk hadden omgezet in een overwinning, moest het vlaggenschip aantreden tegen TOP, dat onder andere Anita de Ridder miste. Het was druk aan de zijlijn. Veel supporters waren afgekomen op dit treffen. De ploeg uit Capelle aan den IJssel begon met Demi van Oosten en Julian Middelkoop op de bank.

Aanvallend was het nog zoeken voor beide ploegen in de beginfase. De korf werd nog niet makkelijk gevonden. Dat het nog niet liep was merkbaar, nadat Randy Oosting na twee minuten een strafworp miste. TOP speelde wel langere aanvallen maar was ook nog niet trefzeker. Van ver was het Tessa Noordzij die na drie minuten de score opende (1-0), maar de Zeeuwen counterden snel met de 1-1. Met ondertussen een heerlijk blok van Laura van der Linden op haar tegenstander, was het wel even wachten op doelpunten. TOP kon makkelijk herhalen door de lange rebounder onder de korf. Na de 1-1 liep KCC/CK Kozijnen makkelijk weg. Via de 3-1 van Sydney Schol, waarbij zijn tegenstander niet oplette en Schol vanuit de ruimte aangespeeld werd, en een strafworp van Laura van der Linden, stond het na vijf minuten 4-1.

Hierna volgde een fase waarin KCC/CK Kozijnen onrustig speelde en niet goed met de kansen omging. Wanneer het verdedigend op orde was, werd het aanvallend niet beloond. Zo kon TOP binnen twee minuten terugkomen tot 4-3. Er waren al 12 minuten gespeeld. De broodnodige 5-3 van Bo Oppe, die vanuit het hoekje binnenschoot, zorgde weer even voor wat opleving. TOP blijft bij en KCC/CK Kozijnen kan niet makkelijk weglopen. Wanneer Schol, na een duik naar de bal, dusdanig last hield van deze duik, moest hij zich laten vervangen door Julian Middelkoop. Onder andere Tessa Noordzij en Laura van der Linden kregen alle ruimte van hun tegenstander en konden makkelijk aanleggen. De tijd liep verder en de doelpunten waren schaars. Pas na 16 minuten werd het 6-4 door Randy Oosting, die het publiek trakteerde op een fraai afstandsschot. TOP kon niet scoren door de druk van de Capellenaren. Met nog een kleine zeven minuten te spelen scoorde Oppe de 7-4, 3 minuten later gevolgd door de 7-5. Nog weinig doelpunten in de eerste helft. In de laatste 3 minuten zorgde Koen Collée voor de 8-5. Een vlotte combinatie tussen Collée en Oosting net voor de rust zorgde voor een 9-5 ruststand.

Na de rust duurde het erg lang voordat de supporters weer een doelpunt zagen. KCC/CK Kozijnen kreeg binnen 20 seconden wel balbezit, maar ondanks goede aanvallen werd de korf niet gevonden. Beide ploegen leden veelvuldig balverlies. Na 6,5 minuut zorgde een actie onder de korf van Middelkoop dat hij uiteindelijk een strafworp mee kreeg, maar zich geblesseerd, een heftig bloedende neus, moest laten vervangen door Roel Visser. Sanne Alsem was verantwoordelijk voor de strafworp en tekende zo de 10-5 aan. Na wederom een blok van Van der Linden op het schot van haar tegenstander, duurde het tot de 11e minuut alvorens KCC/CK Kozijnen weer weet te scoren. Oppe zorgde voor de 11-5 en was de wedstrijd wel gespeeld.

Verdedigend was het wel op orde. TOP had de grootste moeite met de Capelse druk en lieten ook andere spelers hun opwachting maken in de hoofdmacht. Tien minuten na zijn rentree in het veld was het Roel Visser die ook op het scoringslijstje kwam te staan (13-6) en hij vierde dat met het fanatieke publiek. De tegenstand van TOP was gebroken en KCC/CK Kozijnen kon makkelijk de wedstrijd uitspelen. Door wederom een sublieme actie tussen Oosting en Collée, scoorde laatstgenoemde met een fraai jumpshot de 14-7. Nog geen 30 seconden later was het Oosting, die ook een duit in het zakje deed (15-7). Met nog 4,5 minuut te spelen mocht Koen Collée het veld verlaten en kwam Timo van Dieren hem vervangen. En met slechts 36 seconden in het veld gestaan te hebben schoot Van Dieren (100%) de 17-9 binnen. De 17-10 drie minuten voor het einde was het laatste wapenfeit van deze wedstrijd.

KCC/CK Kozijnen boekte, zonder grote moeite, een zege op TOP. Komend weekend reist het vlaggenschip af naar Arnhem waar het tegen Oost-Arnhem speelt. Deze ploeg leed een grote nederlaag tegen het Papendrechtse PKC/Vertom.

Doelpunten: Bo Oppe 4x, Randy Oosting en Koen Collée ieder 3x, Tessa Noordzij, Laura van der Linden, Sanne Alsem, Michelle Jongenburger, Sydney Schol, Roel Visser en Timo van Dieren ieder 1x.