In ronde 16 van de Kenonz Korfbal League stond een “duel om des keizers baard” op het programma. KCC/CK Kozijnen was gastheer voor het Papendrechtse PKC/Vertom. Wedstrijden tegen de ploeg van Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp zijn altijd lastige klusjes en er werd eigenlijk nooit echt van gewonnen. De wedstrijd kon vrijuit gespeeld worden. Drie rondes voor het einde van de competitie is de ploeg van Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst al zeker van nog een jaartje op het hoogste niveau van Nederland. PKC/Vertom had officieel nog één punt nodig om definitief de eerste plek te bemachtigen. KCC/Ck Kozijnen speelde weer een goede pot tegen een top 4 ploeg en had één minuut voor tijd de winst in handen. Zita Schröder zorgde voor haar ploeg alsnog voor een puntje.

20230311   KCC 1   PKC 1KCC/CK Kozijnen begon met Bo Oppe op de reservebank en speelde in verschillende combinaties de wedstrijd. Bij PKC/Vertom begon Olav van Wijngaarden ernaast. Voor PKC/Vertom zou het een makkelijke avond moeten worden, maar heeft zich daar erg in verslikt. Was het gemakzucht? In de eerste Capelse aanval was het Demi van Oosten die binnen 20 seconden de korf wist te vinden. Van Oosten zou een geweldige wedstrijd gaan spelen. Wellicht haar beste van het seizoen. Sanne van der Werff kon haar verdedigend niet houden en Van Oosten was uiteindelijk zevenmaal trefzeker. Ook de 2-0 was van haar. Het matige verdedigen van de Papendrechters viel op. KCC/CK Kozijnen kreeg alle ruimte om aan te vallen. Pas na vijf minuten het eerste doelpunt voor PKC door Jelmer Jonker. De ploeg was niet scherp en had veel één-schotsaanvallen. De 3-1 van Koen Collée zorgde voor een goede start. KCC/CK Kozijnen gaf in de negende minuut PKC zoveel druk dat het door de schotklok heen ging. Ondanks de 3-1 en de snelle 3-2 van Zita Schröder, speelde de thuisploeg niet altijd goede aanvallen. Na tien minuten was het pas 3-2.

Inmiddels was Bo Oppe zich aan het klaarmaken voor zijn entree. KCC/CK Kozijnen verdedigde goed en dwong PKC vaak tot een noodschot omdat de schotklok bijna overschreden werd. Halverwege bij een 4-3 moesten Scholtmeijer en Tromp met een time-out ingrijpen. Er stond niet geen PKC dat men gewend was. Via Sanne Alsem en wederom Demi van Oosten liep KCC/CK Kozijnen weg naar een 6-3 voorsprong. Inmiddels was Bo Oppe in het veld gekomen voor Koen Collée en Michelle Jongenburger nam de plek in van Laura van der Linden, die Brett Zuijdwegt moest verdedigen. PKC had kansen, maar wist niet elke actie te verzilveren. Ondanks de 6-3 voorsprong belandde KCC/CK Kozijnen in een fase waarin niet alles lukte. Snel balverlies zorgde er voor dat PKC twee minuten voor rust via Sanne van der Werff terugkwam tot 6-6. Olav van Wijngaarden kwam in het veld voor Richard Kunst. Dit betekende dat de duels feller werden. Een doelpunt van Jelmer Jonker werd afgekeurd wegens een duwovertreding. De Papendrechtse bank keek vreemd op bij deze beslissing. In de laatste anderhalve minuut kwam KCC/CK Kozijnen via Randy Oosting en Demi van Oosten op 8-6. Met nog één minuut te spelen vielen de doelpunten razendsnel achter elkaar. Bo Oppe en Julian Middelkoop zorgden voor een 10-8 ruststand. Demi van Oosten had inmiddels al vier treffers op haar naam staan.

De tweede helft begon bijzonder. De wedstrijd werd ingefloten toen bleek dat het scorebord de verkeerde tijd aangaf, maar een schot van PKC trof doel. De juryvoorzitter, die hiervóór al had ingegrepen, moest in conclaaf met de scheidsrechters. Tot ontzetting van de Capelse coaches werd besloten, dat het doelpunt telde en PKC op 10-9 kwam. In de daaropvolgende aanval repareerde Bo Oppe de schade door de 11-9 binnen te schieten. Via Brett Zuijdwegt werd het 11-10, maar dan een schitterende actie van Oosting aan de achterlijn naar het andere vak. Oppe vloog naar binnen maar kon zijn doorloper niet verzilveren. Hij werd op zijn handen getikt, maar werd niet beloond met een strafworp. Het spel mocht gewoon verder. In de derde minuut was het Oosting die vanuit een doorgebroken Middelkoop de 12-10 op het scorebord zette. In de vierder minuut was er weer een marge van drie doelpunten, maar tegen PKC is dat nooit zeker. De ploeg uit Papendrecht bleef aan het elastiek hangen en zag de achterstand na vijf minuten slinken naar 14-13. De duels worden harder en KCC/CK Kozijnen werd niet altijd beloond. Veel mocht er door van de arbitrage die zo nu en dan brandjes moest blussen. Gelukkig bleef het allemaal binnen de kaders. PKC bleef aanhaken tot 15-14, maar dan loopt KCC/CK Kozijnen na wederom een schotklokoverschrijding van PKC uit naar 17-14. De 17-14 was een goede combinatie tussen Oppe en Van der Linden die onder de korf kon wegstappen. De doelpunten vielen om en om en KCC/CK Kozijnen bleef aan de goede kant van de score.

Weer volgde een mooie actie waarbij Middelkoop aan de achterlijn de bal knap binnen hield, en Oosting blindelings kon vinden die daarop de 18-15 binnenschoot. De Negende Man vierde direct het feestje mee. Na voor de derde keer deze avond een noodschot van PKC en een schotklokoverschrijding weet het koppel Bo Oppe en Sydney Schol vanuit een vrije bal de 19-16 op het bord te zetten. Ondanks dat er nog ruim negen minuten te spelen zijn, komt KCC/CK Kozijnen in een periode waarbij snel balverlies werd geleden en verkeerde keuzes genomen worden. PKC kon hierdoor makkelijk terugkomen tot 19-19. Na de 19-19 herpakte de ploeg zich weer en tot tweemaal toe was Oppe vanaf de stip trefzeker (20-19 en 21-19). De laatste vijf minuten waren ingegaan. PKC ging er nog vol voor en Brett Zuijdwegt zorgde met twee schoten dat haar ploeg weer op 21-21 kwam, Met nog 4:34 was het Oppe die van ver de supporters trakteerde op de 22-21. In de eindfase van de wedstrijd gingen beide ploegen nog vol voor de overwinning. Stevige duels en fel verdedigen zorgden voor een smakelijk slot. Maar de tijd loopt weg. KCC/CK Kozijnen staat nog steeds op 22-21. Met nog 1:24 schiet Sanne van der Werff PKC naast KCC/CK Kozijnen (22-22). Elf seconden na de 22-22 is het Van Oosten die de sporthal laat ontploffen. Een droog schot van ver zorgde voor de 23-22. Zou men nu echt gaan winnen van de grootmacht uit Papendrecht? Zita Schröder steekte er een stokje voor en met nog 51 seconden te spelen is het 23-23.

In de daaropvolgende time-out bij PKC, werd er weer “1 minuutje staan voor KCC” gezongen. Snel balverlies zorgde nog op 31 seconden voor een aanval van PKC wat niks opleverde. Elf seconden voor het einde kreeg KCC/CK Kozijnen nog een laatste aanval. Een schot van Schol in de allerlaatste seconden stuiterde weg op de mand en beide ploegen sluiten de wedstrijd af met een gelijkspel (23-23).

Nog twee wedstrijd volgen er voor KCC/CK Kozijnen. Komend weekend reist de ploeg af naar het Drentse Nijeveen voor de wedstrijd tegen DOS’46 dat ook al uitgespeeld is. In de allerlaatste ronde ontvangen we het Harderwijkse Unitas/Perspectief. De komende weken zijn er dus nog vier punten te pakken. Op welke plek eindigt KCC/CK Kozijnen dit seizoen in de Kenonz Korfbal League?

Doelpunten: Demi van Oosten 7x, Bo Oppe 6x, Randy Oosting 3x, Sanne Alsem en Laura van der Linden 2x, Koen Collée, Tessa Noordzij en Julian Middelkoop ieder 1x.

De wedstrijd kan je terugkijken op Eyecons.
Meer over deze wedstrijd kan je teruglezen in de Recap.