Na de prachtige overwinning op koploper Oranje Wit (D) staat KCC/Hijbeko nu weer (samen met Oranje Wit) bovenaan. Afgelopen zaterdag stond de altijd beladen derby tegen buurman Nieuwerkerk op het programma. Deze derby’s hebben altijd iets extra’s. Niet alleen een confrontatie tussen Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel, maar ook onder andere de strijd tussen de twee zwagers Punt en Wassink. Zoals het een derby betaamd was er veel publiek van beide verenigingen op deze wedstrijd afgekomen.

alt

KCC/Hijbeko begon in Nieuwerkerk in de felle zon goed aan de wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Van der Meer en zijn assistent. Het eerste doelpunt, binnen de minuut, was wel voor Nieuwerkerk maar daarna nam KCC/Hijbeko het roer over. Opvallend was dat KCC/Hijbeko nog niet makkelijk de mand kon vinden wat nogal wat balverlies opleverde. Gelukkig van korte duur, want in de 4e minuut was het Ed van der Steen die de 1-1 op het nieuwe scorebord liet verschijnen.

Het werd ook een wedstrijd tussen de rebounders Verhoeff en Datema. Eerstgenoemde was Datema voortdurend te snel af onder de korf. Een reboundpercentage van maar liefst 75% zegt al genoeg.

Pas na een kleine 10 minuten viel het 2e doelpunt aan Capelse zijde (1-2) gevolgd door de 1-3 na 12 minuten. Nieuwerkerk had al een groot aantal minuten niet gescoord en bij sommige spelers begonnen de koppies al te hangen. Er lukt niet veel. Pas in de 15e minuut scoorde Nieuwerkerk weer (2-3). Ondertussen was er nog een strafworp gemist. De wedstrijd werd feller en grimmiger. De scheidsrechter moest alle zeilen bijzetten. Gelukkig werden sommige opstootjes snel geblust en kon de wedstrijd weer verder. Gedurende de wedstrijd had KCC/Hijbeko voortdurend het betere van het spel, maar Nieuwerkerk bleef toch in de race dankzij enkele mooie goals. Wanneer KCC/Hijbeko scoorde, antwoorde Nieuwerkerk terug. Echter zat KCC/Hijbeko altijd aan de goede kant van de medaille. Het verschil was in de eerste helft bijna altijd 1 of 2 punten in Capels voordeel. Sommige spelers, die voor de goals moesten zorgen gaven niet altijd thuis waardoor de scoringsmachine wel haperde. Ruim 6 minuten voor de rust pakte KCC/Hijbeko voor het eerst een voorsprong van 3 punten. Het lukte de zwart-witten niet om de vierde goal verschil te maken zodat het bij rust slechts 6-8 stond. Een mooie uitgangspositie voor de tweede helft.

Na de theepauze wast het Steven Verhoeff die binnen 40 seconden de 6-9 vanaf de strafworpstip mocht scoren. Voorafgegaan door veel ophef van de Nieuwerkerkse reservebank. Hierna antwoorde Nieuwerkerk met de 7-9 en binnen de 5 minuten was het weer een wedstrijd (8-9). Het ene Capelse vak liep niet goed en er werd veel te zacht geschoten waardoor de bal snel weg was. Gelukkig deed Nieuwerkerk het niet veel beter. KCC/Hijbeko kon pas na 15 minuten, beide ploegen hadden 10 minuten niet gescoord voor de tweede keer een 3-punts marge pakken (8-11). Na de nodige wissels aan de kant van Nieuwerkerk moest er nieuw vuurwerk in het spel komen. Helaas wierp dat nog niet direct haar vruchten af. In de 22e minuut komt Nieuwerkerk terug tot 9-11, maar KCC/Hijbeko komt nooit eigenlijk in gevaar. Met nog een tiental minuten te spelen is de voorsprong 10-13 en lijkt de overwinning een kwestie van tijd. Ook als Nieuwerkerk dan nog een strafworp mist kan het niet meer fout gaan. KCC/Hijbeko blijft scherp maar Nieuwerkerk weet wat het te doen staat. Zoals het een derby betaamd, wordt het helaas weer spannend. De thuisploeg weet tot in de 32 minuut terug te komen tot 12-13. Als Michiel Last dan 1 minuut voor het einde, na een fraaie actie van Juliette Wassink mag aanleggen vanaf de strafworpstip lijkt het vonnis geveild. Net voordat de wedstrijd voorbij is weet Nieuwerkerk nog de 13-14 te maken, maar in de laatste tellen speelt KCC/Hijbeko na het nemen van een vrije worp de wedstrijd professioneel uit.

KCC/Hijbeko heeft deze horde knap genomen en nu staan alleen IJsselvogels en HKC (U) nog in de weg. De voordeur naar de hoofdklasse staat op een kier. Nu is het alleen nog dat kleine zetje. Hopen dat Oranje Wit (D) nog een foutje zal begaan. Anders moeten aan het einde van de rit KCC/Hijbeko en Oranje Wit (D) voor de derde maal dit seizoen de degens kruisen, voor een ticket naar de veldhoofdklasse. Komende zaterdag komt een andere buurman op bezoek, namelijk IJsselvogels. De aanvang is ditmaal 16:00 uur.

Doelpunten: Steven Verhoeff en Ed van der Steen ieder 4x, Wilrik Wassink 3x, Juliette Wassink 2x en Michiel Last 1x