Op het KCC kamp 2014 hebben veel kinderen last gehad van teken. Tijdens de spellen hebben ze rondgelopen door plekken waar helaas veel teken zaten. Op kamp heeft de leiding zijn best gedaan om de nodige teken te verwijderen. Helaas blijkt achteraf dat ze niet allemaal opgemerkt zijn, en dat sommige tekenbeten problemen geven. Om meer informatie over dit onderwerp op te doen hebben we gesproken met Patricia Heerbaart. Patricia is de moeder van Koen en Valentijn Buckmann, die zelf ook zijn meegeweest op kamp. Daarnaast speelt Patricia in KCC S6 en is zij in het dagelijks leven huisarts in Gouda. Aan Patricia hebben wij enkele vragen voorgelegd over teken.

Waar gaan teken op je lichaam zitten?

Teken gaan vooral op lekker warme plekjes zitten. Denk hierbij aan: rondom de oren, achter de oren maar zeker ook en in de oorschelp zelf, de oksels, bij de liezen, de knieholtes. Soms kruipen teken omhoog, daarom is het belangrijk om de benen en rug goed te controleren wanneer de kinderen in hoogstaand gras of in bossen hebben gespeeld.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een tekenbeet?

In de meeste gevallen is een tekenbeet ongevaarlijk. Een teek kan verschillende beestjes of bacteriën bij zich dragen. De bacterie die Lyme veroorzaakt is het meest bekend als ziekmakend bij een teek.

Uit onderzoek is gebleken dat maar 1 op de 5 teken zelf besmet is met de Lyme bacterie. En daarnaast is de kans op ziek worden heel klein, omdat na een beet van een besmette teek je minder dan 3% kans hebt dat je echt daadwerkelijk ziek wordt.

Daarbij geldt ook dat hoe langer de teek op het lichaam vast zit, hoe meer kans er bestaat dat de teek de ziekte overbrengt op het menselijk lichaam. Dus als we hem omdraaien, hoe korter de teek aan het lichaam zit, hoe kleiner de kans op besmetting is. En dus raden we aan om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Als de beet van een teek gaat infecteren, waar moet ik dan op letten?

Degenen die gebeten zijn door een teek krijgen in eerste instantie een griepachtig ziektebeeld. Soms krijgen mensen een rode kring van groter van 5 cm rond de plek waar de teek gebeten heeft. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de kring niet altijd zichtbaar wordt, bij een derde van de mensen wordt deze niet zichtbaar. Let dus goed op andere klachten, als griep en pijnlijke gewrichten. Daarnaast krijgen mensen vaak last van gewrichtsontstekingen vooral bij grote gewrichten als knieën en schouders. De knie is daarbij het meest berucht. Hierbij moet gelet worden op een grote dikke warme knie.

Bovenstaande symptomen zijn een mogelijke indicatie op de ziekte van Lyme. Als je bovenstaande zaken ziet is dat het moment om een huisarts te bezoeken. Als iemand de ziekte van Lyme heeft, en dit wordt niet onderkent, dan kan het vervelende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om op tijd een huisarts te raadplegen.

Wat zijn de vervolgstappen als ik bij een huisarts ben geweest?

Als de huisarts op basis van het verhaal denkt, dat iemand de ziekte van Lyme heeft, dan wordt dit behandeld met een antibioticum. Als het verhaal te weinig lijkt op de ziekte van Lyme, zal de huisarts in eerste instantie adviseren om een beperkte periode af te wachten. Bij twijfel kan er bloedonderzoek gedaan worden, maar een bloedonderzoek is pas 8 weken na de tekenbeet betrouwbaar. Dit komt omdat pas 8 weken na dato anti stoffen in het bloed gevonden kunnen worden.

Probleem hierbij is dat als je al een keer een tekenbeet hebt gehad, dan zijn er nog antistoffen in het lichaam. In dat geval is een bloedonderzoek niet zinvol. Als de huisarts de patiënt verdenkt op Lyme dan zal de arts direct starten met de behandeling en antibiotica voorschrijven.

Waar kan ik aanvullende informatie vinden?

Meer informatie kan worden gevonden op www.thuisarts.nl, op www.tekenradar.nlen bij het RIVM: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme. Er is bijvoorbeeld ook een teken app. Deze app is ontwikkeld door het RIVM, en geeft aan hoe je snel en veilig de teken kunt verwijderen. Meer informatie over de teken app is te vinden op deze website.

Logo Korfbal League klein

Korfbalcompetitie

KCC/CK Kozijnen speelt thuis op zaterdag 10 juni 2023 tegen KZ/Thermo4U 1 om 16:00 uur.

banner FSF (Aangepast)

KangoeroeKlup Logo

Korfbal Kids logo

Fanshop vierkant 160x160

Social media

Follow KCCkorfbal on Twitter

Facebook

Instagram

Livestream

Partners

algemeen

Advertenties