En dan was het zover. Zaterdagavond 21 december 2019, de korfbalavond waar iedere KCC- en Nieuwerkerk-supporter halsreikend naar had uitgekeken. Had je iets anders in de agenda staan dan heb je een heerlijk avondje KCC gemist. In een bomvolle sporthal Schenkel met bijna 800 toeschouwers, zelfs uit Dordrecht en ’s-Gravenzande, leek het erop of de play-offs waren begonnen. Wat een sfeer en kabaal aan beide zijden. Nieuwerkerk was met zo’n 200 supporters afgereisd naar Capelle. Een derby om van te smullen waarbij respect en sportiviteit de boventoon voerde.

20191221   KCC 1   Nieuwerkerk 1De wedstrijd stond onder leiding van het ingevlogen koppel Van der Meulen en Meijers. Beide heren voelden feilloos de derby aan en lieten de teams korfballen. De brandjes werden geblust, want in het heetst van de strijd gebeuren er gekke dingen. De wedstrijd startte iets later dan gepland, nadat de Nieuwerkerkse supporters na het eerste fluitsignaal weer WC-rollen het veld op gooiden. Gevaarlijk voor de spelers, maar KCC liet zich niet van de wijs brengen en Noordzij tekende na 15 seconden al voor de 1-0. Direct hoge verdedigende druk in de Nieuwerkerkse aanvallen betekende snel balverlies voor de gasten die niet goed om gingen met de felle Capellenaren. Al met al had KCC een zeer makkelijk start van de wedstrijd. Plaatsfouten betekenden direct een Capelse aanval en wanneer de dames gewoon naar binnen rennen is een simpele strafworp een feit. Bij de 2-0 weer een "ludieke" actie van de blauw-zwarte aanhang. Tijdens het nemen van de strafworp wederom WC-rollen het veld op gooien. De wedstrijd is nu echt begonnen. Scheidsrechter Van der Meulen liet aanvoerder Collée zorgdragen dat er mee opgehouden werd.

Veel één-schotsaanvallen betekende een snelle break voor KCC en leverde binnen 5 minuten een 4-0 voorsprong op en een uitzinnige Negende Man. Daarna even een spelonderbreking als in een scrimmage Biesbroek met haar hoofd tegen de paal belandt, maar ze kan gelukkig verder. Het eerste doelpunt van Nieuwerkerk is pas na 6 minuten. Maar weer een simpele actie naar binnen betekent de 3e strafworp van de wedstrijd en dus de 5-1. Een comfortabele voorsprong voor de ploeg van Wip en Van der Steen, maar schijn bedriegt. Ondanks de machtige rebound van Behrens, die aan Rodenburg geen kind had, is het Nieuwerkerk dat zich binnen 8 minuten terugknokt in de wedstrijd. Met nog ruim 8 minuten te spelen is het 5-5 met een fraaie actie van Collée net voor het verstrijken van de schotklok. De doelpunten zijn schaars maar de strijd, passie en sfeer maken het dat het een heerlijke wedstrijd is.

Een Capelse time-out is nodig om de dadendrang van Nieuwerkerk te stoppen. Het duurt weer 3 minuten alvorens KCC weet te scoren. De dames Swart en Biesbroek strijden om iedere bal wat op zijn tijd felle duels met zich meebrengt. Een fraaie buzzer-beater van Biesbroek zorgt dat er een 6-5 voorsprong is. En als Dekkers op 4 seconden van de schotklok dan ook de 7-5 binnen prikt, ontploft de korte zijde. Dit had KCC eventjes nodig in deze fase van de wedstrijd. Maar Nieuwerkerk geeft niet op. Via Swart komt men op 7-6 en dan een zeer knappe goal van Collée. Zowat aan de middellijn en met drie seconden op de schotklok, probeert hij het maar eens en ziet zijn schot door de korf vallen. Dekkers heeft respect voor zijn actie. Een minuutje later een vrije bal voor Dekkers (8-7), maar ook Behrens laat zich gelden en met nog 1 seconden op de wedstrijdklok zorgt hij met een heerlijk one-hander voor de 9-7 ruststand.

Na de onderbreking is het Nieuwerkerk dat snel terug komt op gelijke hoogte. Binnen twee minuten is het weer 9-9. Maar dit schrikt KCC niet af. Heerlijke duels onder de korf en de supporters worden smakelijk vermaakt. Onder hoge druk van Hoogendoorn schiet Dekkers de 10-9 binnen. En zoals eerder al in de wedstrijd is gebleken, krijgen de Capelse dames heel erg veel ruimte. Van der Linden en Van Horik durven niet 100% te sluiten op Noordzij en Van Oosten en beide dames zorgen voor de makkelijke 11-9 en 12-9. Inmiddels is Brouwer in het veld gekomen en zien we duels tussen de oud-teamgenoten Brouwer en Oppe. Oppe zit niet goed in de wedstrijd en kan zich niet ontpoppen tot doelpuntenmaker. Ondanks de score aan Nieuwerkerkse zijde en een schotklokoverschrijding bij KCC behoudt KCC wel 3 punten voorsprong 13-10.

Wederom was Behrens enorm belangrijk in de paalzone. Weer was alles voor hem waardoor KCC aanvallend goed uit de verf kwam. De dames konden nog steeds blijven vuren zonder dat ze het echt moeilijk werd gemaakt. Halverwege stond de teller op 15-11. Maar lang blijft de voorsprong niet zo ruim. Stuurstraat zorgde weer voor een opleving door een zeer fraai doelpunt te scoren, zowat vanaf de middellijn onder de druk van de schotklok. Nieuwerkerk had deze avond patent op mooie goals, wat de wedstrijd een extraatje gaf. Het gat van twee doelpunten (15-13) werd snel weggepoetst en KCC profiteerde wederom van enkele strafworpen door goede acties naar binnen. Julian Middelkoop mocht tweemaal achter de stip plaatsnemen voor de 16-13 en 17-13. Simons en Van Essen roepen hun spelers naar de kant om Dekkers uit zijn concentratie te brengen bij de strafworp maar Dekkers is feilloos vanaf 2,5 meter (18-14). Er zijn nog 7,5 minuut te spelen. Een snelle actie die volgt brengt Nieuwerkerk terug tot 18-15.

De klok tikt terug naar het einde van de wedstrijd. Met nog een kleine vijf minuten te spelen is het al 20-16 en kan het bijna niet meer fout gaan, maar Collee denkt daar anders over. Nog geen halve minuut later scoort hij de 20-17 en dan gaat KCC de aanvallen vertragen. De aanvallen zijn aan beide kanten van korte duur, maar dat komt KCC goed uit. Met nog 2:10 op de klok schiet Middelkoop zijn ploeg op een veilige 21-17. Nieuwerkerk kan met nog 1:16 te spelen iets terug doen (21-18) en als de tijd wegtikt gaat het gehele KCC-publiek op 1 minuut staan en is het “één minuutje staan voor KCC”. Een hartverwarmende ondersteuning voor de helden. Wat een prestatie tegen Nieuwerkerk. De Negende Man wenst hun supporters nog een goede terugreis te voet. Wanneer de tijd voorbij is, de zoemer is niet te horen zoveel kabaal is er in de zaal denkt Nieuwerkerk nog de 21-19 te scorenmaar die was buiten de tijd. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Meulen bestormen de supporters het veld en is de zesde overwinning op rij een feit. De horde “Nieuwerkerk thuis” is met een dikke voldoende genomen.

Na zes wedstrijden is de volle buit binnen, maar wat was het een wedstrijd tussen de buurtjes. Na de korte wintertop zal over 3 weken (11 januari 2020) de return zijn in sporthal de Kleine Vink, die nu al bijna uitverkocht is. KCC-ers kunnen (als ze er nog zijn) hier hun kaartje kopen. Bij een nieuwe overwinning lijkt de strijd bovenin voor de eerste plaats al bijna beslecht te zijn.

Doelpunten: Julian Middelkoop 7x, Stefan Dekkers 6x, Tessa Noordzij en Demi van Oosten ieder 3x, Mandy Biesbroek en Mark Behrens ieder 1x.

De wedstrijd kan je hier terugkijken.
De mooiste momenten zie je hier.
Foto's gemaakt door Peter van Dieren vind je hier.

KCC/CK Kozijnen speelt uit op zaterdag 20 april 2024 tegen Blauw-Wit (A) 1 om 17:00 uur.